اجتماعیاخلاقی - تربیتیمعارف قرآنی

هرس كردن بوته هاي درخت زندگي

يكي از روش هاي بهره وري درباغداري آن است كه شاخه هاي خشكيده را هرس كرده و در برخي از درختان حتي شاخه هاي بلند را نيز بزنند. بوته هايي چون انگور، كيوي، تمشك، چاي و مانند آن نيازمند هرس هرساله و يا چند ساله است. اگر اين كار صورت نگيرد نه تنها ميوه و محصول كاهش مي يابد بلكه مي تواند موجبات از دست رفتن محصول شود.

هر باغباني، هم فصل هرس را مي داند و هم چگونگي آن را مي شناسد و اين را نيز به تجربه و آزمون آموخته است كه هرس نه تنها موجب از ميان رفتن درخت و بوته و يا محصول و ميوه نمي شود بلكه محصولات بهتر و فزون تري مي دهد. تاك داران هر ساله در فصل خاصي اين كار را انجام مي دهند، چنان كه كيوي داران و چايكاران نيز اين گونه عمل مي كنند.

باغبان زندگي نيز مي بايست به مسئله هرس توجه داشته باشد؛ زيرا اگر اين كار را نكند ممكن است از رشد تكامل باز ماند. از آن جايي كه بخش اقتصادي زندگي به شدت آسيب پذير است و انگل هاي بسياري روي شاخه هاي خشك و يا بلندش رشد مي كند، لازم است كه انسان هرسالي متوجه بخش اقتصادي زندگي اش باشد و آن را هرس كند.

هرس باغ اقتصادي زندگي به دو شكل پرداخت زكات و خمس، امكان پذير است. از آن جايي كه اموال حلال وحرامي ممكن است وارد باغ زندگي شود و يا به سبب عدم پرداخت حقوق قانوني و طبيعي، اموال دچار بيماري شود، اين عمل لازم و ضروري است.

از نظر قرآن هر چيزي كه انسان به عنوان نعمت به دست مي آورد و روزي او مي شود، بخشي از آن،مال گروه ها و طبقات اجتماعي است كه از آنان به سائلان و محرومان ياد مي شود.

عدم پرداخت اين حق كه در زندگي انسان قرارگرفته به معناي حفاظت از بيماري و ميكروب هايي است كه زندگي سالم آدمي را تهديد مي كند. از اين روخداوند خواهان هرس كردن هرساله بلكه هر روزه زندگي از شاخه هاي آفت زده و يا بلندي است كه محصول را كاهش مي دهند.از نظر قرآن، زكات به معناي نمو و رشد است و كسي كه زكات مالش را مي پردازد، درحقيقت همانند كسي است كه با هرس كردن درخت، مقدار محصول و كيفيت آن را افزايش و بهبود مي بخشد. از آن جايي كه خمس نيز حق معصوم است پاك كردن حق معصوم (ع) از زندگي خود به معناي پاك كردن جان از گناه و پليدي و پلشتي است. بنابر اين كه پرداخت خمس را به معناي پرداخت چرك هاي كف دست تعبير كرده اند كه جلوي پاكي هر چيزي را كه به دهن گذاشته مي شود مي گيرد: زيرا انسان از طريق دست، روزي مي خورد و اگر اين دست چرك و آلوده و كثيف باشد هرچيزي كه به وسيله دست دردهان گذاشته مي شود. چركين و كثيف مي شود. بنابراين لازم است كه انسان درهنگام هرس كردن، بوته زندگي خويش را نيز هرس كند و به بهبود و افزايش كيفيت و كميت محصول زندگي خويش كمك كند.

مشاهده بیشتر

خلیل منصوری

آیت الله خلیل منصوری رامسری به مدت ده سال در مرکزفرهنگ و معارف قرآن به تحقیق و پژوهش در علوم و معارف قرآن پرداخته و در همین سال ها آثار چندی نگاشته که در مطبوعات علمی و پژوهشی چاپ و منتشر شده است. آیت الله هم چنین در مدت بیست سال همکاری با مرکز جهانی علوم اسلامی، سازمان حوزه های علمیه خارج از کشور و جامعه المصطفی مقالات و کتب بسیاری را در باره کشورهای جهان و اوضاع آن به شکل تحلیلی نگارش کرده است. لازم به ذکر است تمامی مقالات منتشر شده در این وبسایت تألیف ایشان است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا