اعتقادی - کلامیسیاسیمعارف قرآنی

دشمن شناسی

يكي از آموزه هاي قرآني دشمن شناسي است تا بتوان بر اساس شناخت كامل از وضعيت دشمن او را ترساند و به مقابله با او برخاست.

برخي از دشمنان را مي توان از راه رفتارها و كردارهايشان شناخت و برخي ديگر از چشم مخفي و نهان هستند كه اين از همه خطرناك تر است. ابليس يكي از دشمنان مخفي از چشم انساني است؛ ولي غير از ابليس كساني هستند كه دشمن جان و دين مردم هستند، ولي از ديده ها مخفي و نهان مي باشند. قرآن يكي از اين دشمنان را دوستان حسود مي شمارد. دوستان حسود كساني هستند كه به جهت شناخت به وضعيت و توان قدرت آدمي عمل مي كند و بسيار خطرناك هستند.

گاه دوستان حسود، حسادت و دشمني شان تنها در دل و درون خود آنان است و در حقيقت جز خودخوري و ضربه و زيان رساني به روح و روان خود آسيبي وارد نمي سازند؛ ولي دوستان حسودي هستند كه حسادت شان را از درون و دل شان پافراتر مي نهد و از باطن شان بيرون مي آيد و به شكل عملي خود را نشان مي دهد. اين جاست كه براي آدمي، هيچ چاره اي جز به خدا پناه بردن و خواندن سوره فلق و استعاذه به خدا باقي نمي ماند و تنها خداست كه مي تواند به فريادشان رسد. از اين روست كه سوره استعاذه براي دفع ضرر و زيان چنين دشمنان دوست نما ضروري است و دست كم يك بار در روز آن را بايد خواند.

لزوم شناسایی دشمن

دشمنان ديگري نيز هستند كه شناخت آنان خوب و براي دفع شر و آزارشان ضروري و لازم است. از اين روست كه قرآن بر لزوم شناسايي دشمنان و آماده سازي براي مقابله با آن در آيه 6 سوره فاطر دستور مي دهد و در آيه 44 و 45 سوره نساء بيان مي كند كه براي تضمين مصونيت از انحراف و گمراه به دست دشمنان بهتر و لازم است كه آنان را بشناسيد.
بسياري از آسيب هايي كه انسان متحمل مي شود از دشمناني است كه نمي شناسد و آنان را به عنوان دوست پذيرفته و يا به شناخت آنان و راه هاي نفوذشان توجه نكرده است.
معیارهای قرآنی شناسایی دشمن

قرآْن چند ملاك و معيار براي شناسي دوست از دشمن بيان كرده است كه مي توان به عنوان نمونه به مساله بدخواهي و آرزوي رنج قرار گرقتن (آل عمران آيه 118 و 120) و تخريب كشاورزي و محصولات به روش هاي مختلف (بقره آيه 204 و 205) تلاش براي واداشتن شخص به بدعت و رفتارهاي ضد هنجاري و ضد اخلاقي (بقره آيه 168 و 169) دعوت به زشتي ها و كارهاي ناروا (همان ) دعوت به فساد و فحشا ( همان ) دعوت به تباهكاري و بزهكاري (بقره‏آيه 204 و 205) و هم چنين گفتارهاي بغض آلود و كينه جويانه(آل عمران آيه 118) و اقدام به نسل كشي ( بقره آيه 204 و 205) و نفاق و دورويي(آل عمران آيه 118 و نيز نساء ايه 81 و 82) اشاره كرد.
بنابراين انسان عاقل كسي است كه دشمن خويش را خوب بشناسد و از راه رفتارهايش بداند كه او خواهان خير و مصلحت اوست و يا اين كه مي خواهد به اصطلاح سر تو تن او نباشد. با نگاهي به كشورها و مردمان و جوامع  مختلف مي توان دوست و دشمن را از هم باز شناخت و در صورت ناتواني و اين كه دشمنان در جامه دوست به سراغ شما آمده اند هر روز يك معوذتين بخوانيد و به خودتان فوت كنيد شايد آثار اين كلمات همان تلقي كلماتي كه آدم از خداوند كرد و توبه اش پذيرفته شد در شما اثر گذارد و سدي ميان شما و دشمنان ايجاد كند تا نتوانند به شما زياني رسانند.

مشاهده بیشتر

خلیل منصوری

آیت الله خلیل منصوری رامسری به مدت ده سال در مرکزفرهنگ و معارف قرآن به تحقیق و پژوهش در علوم و معارف قرآن پرداخته و در همین سال ها آثار چندی نگاشته که در مطبوعات علمی و پژوهشی چاپ و منتشر شده است. آیت الله هم چنین در مدت بیست سال همکاری با مرکز جهانی علوم اسلامی، سازمان حوزه های علمیه خارج از کشور و جامعه المصطفی مقالات و کتب بسیاری را در باره کشورهای جهان و اوضاع آن به شکل تحلیلی نگارش کرده است. لازم به ذکر است تمامی مقالات منتشر شده در این وبسایت تألیف ایشان است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا