اعتقادی - کلامیفلسفیمعارف قرآنیمقالاتوب نوشت

رابطه عقل و توحید

 از نظر قرآن، عاقل کسی است که توحید را بشناسد و بدان گرایش داشته باشد. بنابراین، در علم و عمل اهل توحید است؛ و گرنه عاقل نیست، بلکه جاهل به دو معنای نادان و بی‌خرد است؛ یعنی نه علم دارد نه عقل.
بر این اساس قرآن اهل شرک و کفر را سفیه می‌شمارد که بیانگر سبک‌مغزی و بی مغزی آنان است. هر کسی از ملت و آیین اسلام پرهیز کند و معارف هستی‌شناختی و آموزه‌های دستوری آن را نادیده بگیرد و به کار نبندد، انسانی سفیه است. خدا می فرماید: و َمَنْ یَرْغَبُ عَنْ مِلَّهًْ إِبْرَاهِیمَ إِلَّا مَنْ سَفِهَ نَفْسَهُ؛ و چه کسى از آیین ابراهیم روى برمى‏‌تابد جز آنکه به سبک‌‏مغزى گراید.(بقره، آیه 130)
در این راستا امام صادق(ع) در تعریف عقل می‌فرماید: العقل مَا عُبِدَ بِهِ الرَّحْمَنُ وَ اکْتُسِبَ بِهِ الْجِنَانُ؛ عقل آن چیزی است که به وسیله آن خدای رحمان عبادت و بهشت به دست می‌آید.(کافی، ج 1، ص 10)
در روایت است: قَدِمَ الْمَدِینَهً رَجُلٌ نَصْرَانِیٌّ مِنْ اَهْلِ نَجْرَانَ وَ کَانَ فِیهِ بَیَانٌ وَ لَهُ وَقَارٌ وَ هَیْبَهً فَقِیلَ یَا رَسُولَ اللَّهِ مَا اَعْقَلَ هَذَا النَّصْرَانِیَّ فَزَجَرَ الْقَائِلَ وَ قَالَ مَهْ اِنَّ الْعَاقِلَ‌ مَنْ‌ وَحَّدَ اللهَ وَ عَمِلَ بِطَاعَتِهِ؛ روزی مردی نصرانی از اهالی نجران وارد مدینه شد. او شخصی سخنور و باوقار و هیبت بود. کسی گفت: ای رسول خدا، این مرد نصرانی چقدر عاقل است! پیامبر(ص) او را نهیب داد و فرمود: خاموش شو! عاقل نیست مگر کسی که خدا را یکتا و یگانه بداند و به اطاعتش عمل کند.(تحف‌العقول، ص54).

از نظر پیامبر اکرم (ص) مسیحی نصرانی که معتقد به الوهیت عیسی بن مریم(ع) و مشرک است از عقل برخوردار نیست؛‌ زیرا این عقل که به توحید نرسیده است اصولا عقل نیست بلکه به تعبیر قرآنی عین سفاهت است.

مشاهده بیشتر

خلیل منصوری

آیت الله خلیل منصوری رامسری به مدت ده سال در مرکزفرهنگ و معارف قرآن به تحقیق و پژوهش در علوم و معارف قرآن پرداخته و در همین سال ها آثار چندی نگاشته که در مطبوعات علمی و پژوهشی چاپ و منتشر شده است. آیت الله هم چنین در مدت بیست سال همکاری با مرکز جهانی علوم اسلامی، سازمان حوزه های علمیه خارج از کشور و جامعه المصطفی مقالات و کتب بسیاری را در باره کشورهای جهان و اوضاع آن به شکل تحلیلی نگارش کرده است. لازم به ذکر است تمامی مقالات منتشر شده در این وبسایت تألیف ایشان است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا