عرفان

دل سوختگان

علامه معقول و منقول و استاد عشق و شهود آیت الله حسن زاده آملی در درس خویش می فرمود که عشق از واژه عشقه گرفته شده است که به معنای پیچک است. پیچک گیاهی است که به دور اصل خود می چسبد و

آن را عرش و تکیه گاه خود قرار می دهد و رشد و نمو می کند و غذای خود را نیز با ریشه های بسیاری که در درخت اصلی فرو می کند به دست می آورد.
وی هم چنین می گفت که خشم و غضب برخاسته از آتش دوزخ است که هفتاد بار آن را فروکاسته اند تا به شکل خشم در آدمی خود را نشان دهد. از این رو هنگامی که آدمی خشمگین می شود خونش به جوش می آید و می سوزد و تباه می گردد. به این معنا که روح در جسم و جسم در روح اثر می گذارد و آثار آن، هر یک در دیگری به چشم می آید. امر روحی و روانی موجب می شود تا جسم تحلیل رود و امری جسمی می تواند روح و روان را افسرده و حتی به جنون و دیوانگی بکشاند.

در باره استاد عرفان انصاری همدانی که از شاگردان استاد قاضی طباطبایی استاد کل بسیاری از انسان های کامل و مکملی چون علامه طباطبایی ، هاشم زاده آملی و بهجت فومنی و کشمیری و ده ها شخصیت برجسته دیگر بوده و در گلزار علی بن جعفر (ع) قم دفن است می نویسند :
وی در اواخر عمر به دردی به بیمارستانی می برند. پزشک درمان گر و حاذقی را به بالین وی می برند. پزشک نیاز می بیند که قلب را جراجی کند و بشکافد. پس از آن که درمان و معالج انجام می شود. پزشک نزد پسر علامه انصاری همدانی می آید و می پرسد که در جوانی عاشق کسی شده است که به وصال وی نرسیده است؟
پسرش می پرسد : چه شده است که چنین پرسشی می کنی ؟ 
پاسخ می شنود : چون هنگامی که قلبش را در آوردم تا درمان کنم دیدم همانند دلی بود که به آتش کباب و سوخته شده باشد. به نظرم گرفتار عشقی شد و به دلیل عدم وصالش چنین دل سوخته شد.
پسر علامه موضوع را با پدر در میان می گذارد و علامه انصاری همدانی می فرماید: پزشک حاذق و ماهر بوده است ولی نفهمید که این دل سوختگی من از کجاست ؟
تحقیقات و پژوهش های بالنی بسیاری این مطلب را نشان داده است که امور معنوی در امور مادی و جسمی چنین تاثیر شگفتی می گذارد. 
بررسی‌های جدید پزشکان نشان داده‌است که استرس و واکنش های تند عصبی، کشنده است ؛ چنان که تنهایی زیستن، مرگبار و از دست دادن یک فرد محبوب به معنای واقعی کلمه "قلب" را می‌شکند، گرچه هر چیزی به مقدار متعادلش خوب است، اما در مورد عشق این قضیه را صادق ندانید.
دانشمندان می‌گویند داشتن یک رابطه عاشقانه و سالم برای قلب خوب است، البته معلوم نیست دقیقا چرا.
این امر ممکن است به این دلیل باشد افرادی را نزدیک و سالمی را با همسرشان دارند، کمتر سیگار می‌‌کشند، از لحاظ جسمی فعال‌تر هستند و با احتمال بیشتری زندگی‌شان یک ساختار اجتماعی کاملا تکامل‌یافته دارد. به گفته پژوهشگران یک نظریه در این مورد این است که افرادی که دارای چنين رابطه‌اي هستند، ممکن است دچار تغییرات عصبی- هورمونی شوند که اثرات مثبتی بر روی بدن از جمله بر دستگاه قلبی – عروقی داشته باشد.
سطح برخی از هورمون‌ها در بدن بسته به میزان استرس و اضطراب فرد متفاوت است.
گرچه این نظریه ثابت نشده است، اما نظر بر این است که قرار داشتن در چنین رابطه‌ای ممکن است اثرات مثبتی بر بر دستگاه قلبی- عروقی در درازمدت بگذارد.
در واقع بررسی‌ها نشان داده‌اند که استرس کشنده است و تنهایی مرگبار و از دست دادن یک فرد محبوب به معنای واقعی کلمه "قلب را می‌شکند."
تعارض یا منفی‌گرایی در یک رابطه خطر ابتلا به بیماری‌های عروق کورونر قلب را می‌افزاید.
در یک بررسی که بنیاد قلب و سکته مغزی کانادا انجام داده مشخص شد که افرادی دارای روابطی ناشاد با همسرشان هستند، هنگامی که با او هستند، به طور مداوم فشارخونشان بالا است.
در حالی که افراد مبتلا به بیماری پرفشاری خون در حد ملایم مبتلا هستند، و رابطه‌ای عاشقانه و حمایت‌کننده باهمسرشان دارند، هنگام بودن به همراه او کاهش فشار خون نشان می‌دهند.
البته انواع مختلفی از روابط عاشقانه وجود دارد. اما به گفته پژوهش گران در مجموع اطلاعات حاکی از آن است که درگیر بودن در هر نوع رابطه سالم و صمیمانه‌ای ممکن است تاثیرات مثبت بسیاری بر سلامت داشته باش.

مشاهده بیشتر

خلیل منصوری

آیت الله خلیل منصوری رامسری به مدت ده سال در مرکزفرهنگ و معارف قرآن به تحقیق و پژوهش در علوم و معارف قرآن پرداخته و در همین سال ها آثار چندی نگاشته که در مطبوعات علمی و پژوهشی چاپ و منتشر شده است. آیت الله هم چنین در مدت بیست سال همکاری با مرکز جهانی علوم اسلامی، سازمان حوزه های علمیه خارج از کشور و جامعه المصطفی مقالات و کتب بسیاری را در باره کشورهای جهان و اوضاع آن به شکل تحلیلی نگارش کرده است. لازم به ذکر است تمامی مقالات منتشر شده در این وبسایت تألیف ایشان است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا