وب نوشت

در محضر استاد حسن زاده آملي 1

جهت قبله و شكل الحمار

hasanzaadeh

يكي از پرسش هايي كه از سوي برخي با توجه به دايره و كره اي بودن زمين مطرح مي شود، اين است كه زمين گرد است و اگر حتي پشت به قبله قرار گيريم باز رو به قبله هستيم. پس براي چه مي بايست به يك سو بايستيم و اگر پشت به قبله ظاهري بايستيم نماز باطل است.

در پاسخ از شيوه استاد حسن زاده آملي استفاده مي كنم. ايشان در پاسخ به اين مساله از شكل الحمار استفاده مي كند. شكل الحمار يك شكل ساده هندسي و شايد ساده ترين شكل هندسي است. پايه و اساس اين شكل بر اين نهاده شده است كه اگر كاهي و يا چمن سبزي در يك گوشه اي باشد و دو راه در برابر خر باشد كه بتواند به آن برسد كه يكي كوتاه تر و مستقيم و ديگري نيازمند رفتن به نقطه ديگر و از آن جا به نقطه سوم و مقصد باشد، خر به طور طبيعي و غريزي راه كوتاه و مستقيم را بر مي گزيند و اين گونه نيست كه نخست به نقطه دوم و از آن جا به سوي نقطه مقصد برود.

اين مساله به سبب سادگي آن به شكل الحمار معروف و مشهور است؛ زيرا خر نيز به سادگي اين مطلب را مي يابد و خود را به زحمت نمي افكند تا دست از راه كوتاه و مستقيم بكشد و خود را به نقطه دومي برساند و از آن جا به سوي مقصد حركت كند. شكل هندسي متساوي الاضلاع شكل ساده هندسي است كه همه مي توانند به سادگي دريابند كه براي رفتن به نقطه سوم و مقصد نيازي نيست كه به نقطه دوم رفت و از آن جا به نقطه سوم حركت كرد بلكه مستقيم از نقطه آغاز به نقطه مقصد حركت مي كنند.
در قبله نيز چنين است و انسان مي بايست كوتاه ترين و مستقيم ترين راه و جهت را انتخاب كند و پشت به قبله كردن در حكم رفتاري است كه حتي خر نيز آن را نادرست مي يابد و بدان سمت نمي رود تا به مقصد برسد چه برسد آدميزادي كه مدعي عقل كلي و اشرفيت بر همگان است.البته اگر انسان در منطقه اي قرار گيرد كه از آن نقطه زمين مسافت هر دو سو يكسان باشد مي تواند به هر سو كه خواست نماز بگزارد و تفاوتي ميان پشت و رو نيست.

مشاهده بیشتر

خلیل منصوری

آیت الله خلیل منصوری رامسری به مدت ده سال در مرکزفرهنگ و معارف قرآن به تحقیق و پژوهش در علوم و معارف قرآن پرداخته و در همین سال ها آثار چندی نگاشته که در مطبوعات علمی و پژوهشی چاپ و منتشر شده است. آیت الله هم چنین در مدت بیست سال همکاری با مرکز جهانی علوم اسلامی، سازمان حوزه های علمیه خارج از کشور و جامعه المصطفی مقالات و کتب بسیاری را در باره کشورهای جهان و اوضاع آن به شکل تحلیلی نگارش کرده است. لازم به ذکر است تمامی مقالات منتشر شده در این وبسایت تألیف ایشان است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا