وب نوشت

تأثير گناه بر هستي

ميان همه چيزهاي هستي پيوند و ارتباط مستحكم و استواري است. از اين روست كه نمي توان منكر تاثيرات امور بر يك ديگر شد. هر چند كه رابطه و نسبت ميان همه امور به شكل علي و معلولي نيست ولي ارتباط و پيوند عمومي را كسي نمي تواند منكر شود. بر اين اساس نمي توان از تاثير اعمال خوب و بد و زشت و زيباي آدمي بر هستي و امور تكويني غافل شد. به اين معنا كه هر كار خوب و بدي كه از انسان سر مي زند مي تواند بر هستي تاثيرات مثبت و منفي به جا گذارد. بر اين اساس مي توان رابطه و پيوندي ميان زلزله ها و ديگر بلاياي طبيعي با كردار و رفتار آدمي يافت.

تأثیر امور کائنات بر یکدیگر

خسوف و کسوف دو پدیده طبیعی از پدیده های آشنای آسمان است که در فارسی از آن به ماه گرفتگی و خورشیدگرفتگی یاد می شود. مسیر گردش ماه و زمین به گونه ای است که هر از گاهی یکی در برابر دیگر قرار می گیرد و اجازه نمی دهد که نور خورشید به دیگری برسد، بدین ترتیب فاجعه غمناک خسوف و کسوف رخ می نماید که برای برخی ها نیز بسیار جالب و جذاب و دیدنی است و با دوربین ها و تلسکوپ هایشان این پدیده طبیعی را رصد می کنند.

با این همه، هیچ کس نمی تواند منکر تأثیرات منفی این پدیده های آسمانی در زندگی زمین و زمینی ها باشد و تأثیرات آن بر هر چیزی به روشنی دیده می شود و بر عالمان آن مخفی نمی ماند.

اگر ما هستی را یک کلی طبیعی همانند یک فرد انسانی بدانیم، باید گفت که هر چیزی اگر در جایی از این فرد از موی سرش تا ناخن انگشتش اتفاق بیفتد، تأثیری در کلیت این تن خواهد داشت. از این رو می توان رابطه معناداری میان افتادن پر کاهی در ته چاهی و حرکت آن تا آسمان ها و کهکشان ها یافت. با این تفاوت که هر چه، آن چیز از نظر جایگاه و ولایت قوی تر باشد، تأثیرش نیز قوی تر و کلان تر خواهد بود.

علامه طباطبایی بر این باور است که حرکت چیزی در طبیعت حتی حرکت پری در چاهی را نمی توان بی تأثیر در دیگری و امور کائنات دید. از نظر ایشان کلام خداوند در آیه 96 سوره اعراف که می فرماید: و اگر مردم آبادی ها ایمان آورده و به تقوا گرایند به یقین برکاتی از آسمان و زمین بر ایشان می گشاییم؛ این معنا را اثبات می کند.

نقش تقوا و گناه در هستی

به نظر علامه از این آیه شریفه استفاده می شود که تقوا در جلب خیرات و نزول برکات اثر دارد؛ چنان که گناهان نیز در رفع و منع آن تأثیرگذار می باشد.بنابراین، کار نیک و تقوای آدمیان و ایمانشان در جلب خیرات خورشید و ماه تأثیر می گذارد؛همانطور که گناه ایشان نیز در کسوف خورشید و خسوف ماه، اثر دارد.

علمای نجوم نوشته اند که خسوف و ماه گرفتگی تا سه ماه در موجوداتی از قبیل گیاهان و جانوران اثر بد و نامطلوب به جا می گذارد و به حال آن ها ضرر دارد؛ چه رسد به گرفتگی خورشید با آن همه فوایدی که نور خورشید برای موجودات دارد.

در برخی از روایات وارد شده که یکی از علل خشکسالی و بلایای طبیعی چون زلزله را می بایست در ترک زکات جست و جو کرد.هر یک از گناهان آثار ویژه و پیامدهای خاصی را به جا می گذارد. همان گونه که گناهان با هم تفاوت دارند، آثار هر یک نیز متفاوت است. از این رو حضرت امیرمأمنان علی(ع) در دعای کمیل می فرماید: خداوندا گناهانی را که پرده ها را می درد بر من ببخش؛ خدایا گناهانی را که عذاب ها را نازل می کند بر من بیامرز.

مشاهده بیشتر

خلیل منصوری

آیت الله خلیل منصوری رامسری به مدت ده سال در مرکزفرهنگ و معارف قرآن به تحقیق و پژوهش در علوم و معارف قرآن پرداخته و در همین سال ها آثار چندی نگاشته که در مطبوعات علمی و پژوهشی چاپ و منتشر شده است. آیت الله هم چنین در مدت بیست سال همکاری با مرکز جهانی علوم اسلامی، سازمان حوزه های علمیه خارج از کشور و جامعه المصطفی مقالات و کتب بسیاری را در باره کشورهای جهان و اوضاع آن به شکل تحلیلی نگارش کرده است. لازم به ذکر است تمامی مقالات منتشر شده در این وبسایت تألیف ایشان است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا